Château La Trousse · Historie

Het landgoed La Trousse was ooit 3600 ha groot, dat is nog te controleren in de Pigeonnier, één van de fraaie torens aan de zuidkant van de dépendances. In het verleden bezat een kasteelheer namelijk evenveel duiven als het landgoed aan hectares telde. Het huidige park is 16 ha met daarop het Kasteel uit 1864, imposante bijgebouwen rond een cour uit de 17e eeuw en daartegenover, uit dezelfde tijd, een sierlijke Orangerie. Al in de 15e eeuw was er sprake van een kasteel op deze plaats.

De ridders de la Brie (later veranderde die naam in le Hardy) veroverden in drie eeuwen een omvangrijk gebied en werden door Louis XIV beloond met de titel "Marquisate". Sébastien le Hardy, een persoonlijk adviseur van de koning en Grand Prévôt de France erfde het landgoed in 1596. Hij is de grondlegger van het eerste Kasteel met de naam La Trousse en van een deel van de dépendances zoals die vandaag nog bestaan.

Koning Louis XIII was in deze tijd verschillende malen te gast op La Trousse. Sébastien le Hardy overleed in 1632, de familie le Hardy bestuurde het landgoed tot in mei 1791 waarna het overging in de handen van Charles Guillaume Baudon de Mony, bestuurder van de Koninklijke domeinen.

Het huidige Château la Trousse werd gebouwd rond 1860 door de le Comte de Mony Colchen kleinzoon van Charles Guillaume en Koninklijk conseiller réféndaire inzake financiën. Tot op heden is het kasteel vier generaties in het bezit geweest van de familie de Mony.

In 1997 heeft een groep Nederlanders het kasteel gekocht en wordt het gesplitst bewoond.